In domeniul dreptului contraventiilor, avocatul acorda asistenta juridica si reprezinta petentul in fata autoritatilor si instantelor competente, prin formularea de petitii, cereri, plangeri contraventionale, de cereri in probatiune la instanta, de concluzii in vederea apararii intereselor clientului.
Prin numeroase decizii, care au mers de la o asimilare cu rezerve la o apropiere tot mai mare de caracterul de acuzatie penala (Engel c. Olandei, Ozturk c. Germaniei, Zilberberg c. Moldovei, Anghel c. Romaniei), CEDO a stabilit similitudinile intre procedura contraventionala si cea penala.
Procesul contraventional este un proces civil si se judeca potrivit regulilor Codului de procedura civila. Cu toate acestea, material se completeaza cu dispozitii din partea generala a Codului penal, din punct de vedere al cauzelor justificative exoneratoare de raspunderea contraventionala.
Aparent cauze cu miza nu foarte mare (asta datorita numarului mare de plangeri in domeniul rutier, formulate deseori doar pentru obtinerea permisului pe timpul procesului), plangerile contraventionale pot devein unele complexe atunci cand este vorba de amenzi aplicate de anumite organisme specializate ale statului cu atributii in domeniu.

Av. Adrian Stan – membru al Baroului Timis din 1.01.2008
Cabinet: Timisoara, Bd. Revolutiei 1989, nr. 5, ap. 5
Tel.: +40724814104
e-mail: avocatadrianstan@yahoo.com