Drept Penal si Procesual Penal

Specializat in dreptul penal, Cabinetul nostru de avocat asigura aparare profesionista in fata Parchetelor civile, militare de orice grad, a parchetelor specializate DIICOT, DNA precum si a organelor de cercetare penala ale politiei judiciare si a altor organe specializate.

Realizam asistarea si reprezentarea inculpatilor in fata instantelor de orice grad, Judecatorii, Tribunale, Curti de Apel, Inalta Curte de Casatie si Justitie, CEDO, Curtea Constitutionala dar si in fata institutiilor publice de orice fel.

Asistenta si reprezentarea priveste o gama larga de acuzatii penale, printre care infractiuni prevazute de Codul Penal (contra persoanei, contra patrimoniului, infractiuni de coruptie si de serviciu aflate in competenta DNA, contra sigurantei publice, privitoare la regimul rutier), infractiuni prevazute de Legile speciale – Legea 143/2000 privind traficul de droguri, Legea 78/2000 privind faptele de coruptie, Legea 86/2006 privind Codul Vamal.

In procesul penal, activitatea de aparare se concretizeaza uneori chiar dinaintea momentului dobandirii calitatii de suspect a persoanei acuzate. Astfel, martorul fata de care exista riscul dobandirii ulterioare a unei asmenea calitati poate fi asistat de avocat. Asistarea martorului este intemeiata pe dreptul sau la neautoincriminare si dreptul de a pastra tacerea atunci cand este pus in fata unor acuzatii.

Odata ce o persoana dobandeste calitatea de suspect prin ordonanta de efectuare a urmaririi penale fata de acesta, avocatul va efectua asistarea acestuia la declaratiile ce le da in fata procurorului sau organului de politie. Din acest moment, codul de procedura penala garanteaza dreptul la studiul dosarului si participarea avocatului la orice activitate de urmarire penala efectuata in dosar.

Asadar, in acest caz se efectueaza o cerere prin care se solicita accesul la studiul dosarului iar procurorul va emite o ordonanta in care, cel mai frecvent, o va incuviinta si va stabili ora si locul studiului. Studiul dosarului poate fi limitat in cazuri extreme, foarte rare in practica. Cu aceasta ocazie avocatul poate solicita si obtinerea unor copii de pe anumite file ale dosarului sau poate cere scanarea acestora pe suporti informatici.

Totodata, avocatul va depune cererea prin care solicita procurorului sa fie anuntat telefonic, prin e-mail sau sms, ori de cate ori se efectueaza o activitate in dosar, altele decat audierea propriului client. Astfel, la audierea unui alt acuzat, a unui martor, la efectuarea unei perchezitii informatice, a unei confruntari, a unei cercetari la fata locului aparatorul va fi anuntat si va putea participa si pune intrebari persoanelor ascultate. Desigur ca neprezentarea avocatului nu impiedica desfasurarea activitatii, esential fiind insa ca acesta sa fie anuntat, neincunostiintarea putand fi considerata o restrangere a dreptului la aparare si duce chiar la excluderea probei obtinute nelegal.

Avocatul are asadar in timpul urmaririi penale dreptul garantat de lege de a consulta dosarul si de a formula cereri in vederea asigurarii complete si efective a dreptului la aparare, drept care nu poate fi restrans decat in cazuri exceptionale si temeinic justificate.

Avocatul trebuie sa asiste clientul si in situatia in care, in urma negocierii cu procurorul, se ajunge la concluzia incheierii unui acord de recunoastere a vinovatiei urmat de sesizarea instantei pentru confirmare sau in situatia in care se ia in discutie posibilitatea renuntarii la urmarire penala in aceasta faza, fara a mai fi emis rechizitoriu.

Apararea realizata de avocat pe parcursul fazei de urmarire penala se manifesta si prin asistarea inculpatului in fata judecatorului de drepturi si libertati cu ocazia unei propuneri de arestare preventiva sau de luare a masurii arestului la domiciliu, sau cu ocazia cererilor de prelungire a acestor masuri. Legat de aceasta, avocatul are posibilitatea formularii unor cereri de revocare sau inlocuire a masurilor preventive privative de libertate cu unele mai usoare. De asemenea, cu ocazia luarii sau prelungirii controlului judiciar inculpatul va fi asistat de avocat in fata procurorului.

Dupa sesizarea cu rechizitoriu a instantei competente, in procedura camerei preliminare avocatul va formula, daca este cazul, cereri si exceptii legate de competenta instantei nelegalitatea sau neregularitatea rechizitoriului, legalitatea administrarii probelor sau a actelor de urmarire penala efectuate in dosar.

Efectuarea, in faza camerei preliminare, atunci cand situatia concreta o impune, de catre avocat, a unor cereri si exceptii in termenul acordat de instanta este deosebit de importanta pentru ca are ca finalitate intoarcerea dosarului in fata procurorului sau excluderea unor probe nelegale care nu mai pot fi folosite in acuzare.

Astfel, un rechizitoriu nelegal sau care nu indeplineste criteriile de claritate ale acuzatiei penale va fi trimis procurorului spre refacerea sa, cu consecinta prelungirii anchetei sau chiar a renuntarii la unele acuzatii. De asemenea excluderea unor probe obtinute in mod nelegal ca urmare a nulitatii procedurii de administrare (procese-verbale de redare a interceptarilor, procese-verbale de perchezitie, declaratii) duce la imposibilitatea folosirii acestora impotriva inculpatului.

Odata finalizata faza de filtru a camerei preliminare dosarul trece in etapa urmatoare, cea a judecatii in fond. In fata instantei de judecata, in primul rand, avocatul este dator sa explice cu claritate si onestitate inculpatului situatia in care se afla si posibilitatile pe care legea i le ofera.

La primul termen de judecata, avocatul va stabili, dupa prealabila consultare cu clientul si dupa ce i se va explica de catre judecator acuzatia adusa, procedura pe care o va urma, in sensul contestarii probelor si readministrarii lor sau a urmarii procedurii de recunoastere a vinovatiei.

Inculpatul va fi asistat la declaratia in fata instantei si va formula astfel, prin avocat, cereri in probatiune, prin care se poate solicita reaudierea unor coinculpati, a martorilor, efectuarea de expertize, solicitarea de inscrisuri, efectuarea de diverse adrese pentru comunicarea de acte relevante si alte probe. Contestarea probelor obliga instanta la readministrarea lor, asa ca respingerea cererilor in probatiune constituie o restrangere a dreptului la aparare.

Dupa pronuntarea sentintei de catre prima instanta, inculpatul are posibilitatea formularii caii de atac a apelului, in fata Curtilor de Apel sau a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Apelul fiind o cale de atac devolutiva, in apel se pot readministra, la cerere si pentru motive temeinice, probele administrate la fond, in scopul revaluarii acestora de catre instanta de control judiciar, judecata in apel decurgand, in linii mari, dupa aceleasi reguli.

Chiar daca nu formuleaza apel, inculpatul poate avea calitatea de intimat in apelul formulat de procuror impotriva sa sau de partile civile, in acest caz rolul apararii fiind acela de mentinere a primei hotarari si de neagravare a situatiei condamnatului.

Instanta de apel, in urma analizarii probatoriului si a sentintei atacate are posibilitatea rejudecarii cauzei cu pronuntarea unei noi hotarari, care poate fi contrara celei de la fond, sau poate schimba in parte sentinta cu consecinta reindividualizarii pedepsei aplicate initial.

In anumite situatii prevazute de lege, cum sunt nelegala citare, erori procedurale la prima instanta sau neanaliza de catre aceasta a unor acuzatii initiale, instanta de apel va trimite dosarul spre rejudecare unui alt judecator de fond, cu consecinta reluarii judecatii, cu toate consecintele ce decurg, aceasta hotarare putand fi din nou atacata cu apel.

Dupa pronuntarea deciziei de apel, hotararea va deveni definitiva, dar, cu toate acestea, codul de procedura penala ofera posibilitatea formularii unor cai extraordinare de atac, cum ar fi revizuirea, recursul in casatie sau contestatia in anulare.

O alta cale de atac speciala este redeschiderea procesului penal, in situatia in care persoana a fost judecata in lipsa si nu a avut cunostinta de procesul penal in care a fost condamnat. In acest caz, daca instanta va constata ca sunt indeplinite conditiile legale, va proceda la rejudecarea procesului in conditiile exercitarii dreptului la aparare si a dreptului de a fi prezent la proces al acuzatului.

In situatia unor persoane condamnate definitiv, activitatea avocatului se poate concretiza in asistarea si reprezentarea acestora in domeniul executarii pedepsei, prin formularea unor cereri de modificare a pedepsei, contestatii la executare sau a liberarii conditionate.

In dreptul procesual penal, apararea priveste deopotriva si persoanele vatamate de pe urma infractiunilor, activitatea avocatului avand ca scop in acest caz tragerea la raspundere penala a inculpatului si recuperarea prejudiciului material sau moral suferit ca urmare a infractiunii.

Haide sa intram in contact!

Avocat Timisoara Adrian Stan

Av. Adrian Stan – membru al Baroului Timis din 1.01.2008
Cabinet: Timisoara, Bd. Revolutiei 1989, nr. 5, ap. 5

Tel.: +40724814104
e-mail: avocatadrianstan@yahoo.com